Er zijn verschillende soorten hoofdpijnen; migraine, spanningshoofdpijn, aangezichtspijn, clusterhoofdpijn, hoofdpijn bij kinderen en chronische hoofdpijn. Migraine is ernstige hoofdpijn op basis van een ontregelde hersenstam. Omdat deze veelvoorkomend is, is migraine apart uitgediept. De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. Er bestaan veel, nog niet bewezen, theorieën. Een van die theorieën stelt dat dit veroorzaakt wordt door een combinatie van pijn vanuit spieren uit de nek en aangezicht i.c.m. een verlaagde pijndrempel in de hersenen. Aangezichtspijn is pijn in het gezicht, tussen het voorhoofd en de kin, inclusief de oren. Acute aangezichtspijn treedt plotseling op. Bij chronische aangezichtspijn komen de pijnscheuten langdurig en voortdurend terug. Clusterhoofdpijn is de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn en komt meer bij mannen voor. De oorzaak van clusterhoofdpijn is ondanks veel medisch onderzoek niet bekend.
Migraine of hoofdpijn bij kinderen is niet altijd makkelijk te herkennen. De symptomen zijn vaak anders dan bij volwassenen en de gedachte aan migraine komt bij de meeste ouders niet snel op. Sommige ouders denken zelfs dat een kind geen migraine kán krijgen. Chronisch dagelijkse hoofdpijn is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende hoofdpijnsoorten. We spreken van chronisch dagelijkse hoofdpijn als je meer dan 15 dagen in de maand hoofdpijn hebt die met triptanen (soort medicatie) wordt bestreden.
De klachten en symptomen zijn afhankelijk van de soort hoofdpijn (zie hierboven). Hieronder staat de spanningshoofdpijn uitgediept, omdat deze het vaakst voorkomt en verholpen kan worden middels fysiotherapie. De pijn is drukkend, een knellend band gevoel om het hoofd of zeurend van karakter, waarbij de nek en schouders vaak mee doen. De pijn is mild tot matig en wordt niet erger bij lichamelijke inspanning. Er is geen sprake van misselijkheid of overgeven. De aanwezigheid kan variëren van 30 minuten tot dagelijks.
Vaak wordt hoofdpijn bestreden via medicatie. Ook fysiotherapie kan helpen om de pijn te verlichten of om met de klachten om te gaan. Hiervoor worden massages, dry needling, warmtepakkingen en adviezen gegeven.
Heb je al een tijdje last van hoofdpijn en wil je van de klacht af? Tijdens een eerste afspraak met onze fysiotherapeut zal hij of zij, samen met jou, proberen te ontdekken wat de oorzaak is van jouw hoofdpijn.
Heb je last van lichamelijke klachten of heb je behoefte aan het advies van een fysiotherapeut? Plan direct een online afspraak in.