Bekkeninstabiliteit is een aandoening waarbij de verbindingen tussen de verschillende botstukken van het bekken beschadigd raken of verzwakken. Dit kan niet alleen voorkomen bij zwangere vrouwen, maar het kan ook ontstaan door een ongeval.
Tijdens de zwangerschap zorgen zwangerschapshormonen ervoor dat het bekken meer beweeglijk wordt, de spieren en banden die het bekken bij elkaar houden worden soepeler. Op deze manier kan de baby er tijdens de bevalling makkelijker uit. Dit zogenaamde ‘verweken’ van het bekken kan al vanaf week 15-16 in de zwangerschap ontstaan. In ongeveer 45% van de gevallen wordt het bekken tijdens de zwangerschap verkeerd belast, waardoor bekkenpijn kan ontstaan. Deze verkeerde belasting kan veroorzaakt worden door het zwaarder worden van je buik, waardoor de houding verandert.
Vroeger werd de term ‘bekkeninstabiliteit’ vaak genoemd, tegenwoordig wordt liever gekozen voor de term bekkenpijn. Dit komt doordat een echte instabiliteit alleen veroorzaakt kan worden door een ongeval. Vaak wordt gezien dat bekkenpijn tijdens de zwangerschap steeds heftiger wordt, maar dat de bekkenpijn na de zwangerschap relatief snel weer hersteld is.
Bekkenklachten kunnen in de meeste gevallen niet voorkomen worden bij zwangeren, echter actief blijven gedurende de zwangerschap is zeker aan te raden. Vraag advies aan de (bekken)fysiotherapeut welke activiteiten in jouw geval aan te raden of af te raden zijn.
Heb je al een tijdje last van bekkenpijn en wil je van de klacht af? Tijdens een eerste afspraak met een van onze fysiotherapeuten zal hij of zij, samen met jou, proberen te ontdekken wat de oorzaak is van jouw klachten. Vervolgens stelt je fysiotherapeut een behandelplan op. We hebben de beschikking over diverse behandelmethodes. In de meeste gevallen zullen we je ook oefeningen aanleren om je zo snel mogelijk weer optimaal te laten functioneren, zodat je snel van je klachten af bent.
Heb je last van lichamelijke klachten of heb je behoefte aan het advies van een fysiotherapeut? Plan direct een online afspraak in.