A-specifieke lage rugpijn staat voor: rugpijn zonder specifieke oorzaak. 90 tot 95 procent van de lage rugklachten zijn a-specifiek en hebben dus geen duidelijke specifieke lichamelijke oorzaak. A-specifieke rugklachten zijn veelvoorkomend onder de Nederlandse bevolking. Ongeveer 60 tot wel 90 procent krijgt wel eens last van a-specifieke rugpijn. Bij a-specifieke lage rugpijn zijn er vaak meerdere structuren gezamenlijk verantwoordelijk voor de aanwezige pijn. Voorbeelden hiervan zijn:
Wanneer er sprake is van specifieke lage rugpijn kan er duidelijk een lichamelijke oorzaak aangewezen worden. Voorbeelden hiervan zijn:
De klachten van a-specifieke rugpijn kunnen duidelijk variëren van een licht onbehaaglijk gevoel tot “het in de rug schieten”. Met name de pijn in de onderrug staat voorop. Er kan ook uitstralende pijn zijn richting de bovenbenen. Ook is er vaak sprake van startstijfheid in de ochtend of avond, sprake van pijn bij langdurige statische of repeterende houdingen. Sommige houdingen of bewegingen kunnen de klachten verergeren of verbeteren.
Klachten die kunnen duiden op specifieke rugproblematiek zijn:
Als je één of meerdere van deze specifieke klachten hebt, is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts.
De behandelmogelijkheden bij a-specifieke rugpijn zijn goed. Het advies bij acute lage rugpijn is het advies om (gedoseerd) actief actief te blijven. Voorbeelden hiervan zijn:
Binnen een maand zijn de meeste mensen van de klachten af. Dit gebeurt bij 80-90% van de mensen. Bij ernstige of aanhoudende klachten kan de huisarts bepaalde spierverslappende of pijnmedicatie voorschrijven. Wij kunnen je helpen door het geven van oefeningen en adviezen ten aanzien van bewegen om de spier-/gewrichtsproblematiek proberen te verminderen. Bij langdurige klachten heeft oefentherapie een goed resultaat om de klachten te doen verminderen.
Heb je last van lichamelijke klachten of heb je behoefte aan het advies van een fysiotherapeut? Plan direct een online afspraak in.