Een trombosebeen is een aandoening waarbij een bloedstolsel (trombus) zich in een (slag)ader van het onderbeen bevindt. De trombus begint aan de wand van het bloedvat, wat resulteert in een gedeeltelijke of totale afsluiting van de bloedvoorziening in het onderbeen, waardoor de bloeddoorstroming verslechtert. Trombose kan ontstaan door onregelmatige of te trage bloeddoorstroming, bloedvaten die niet glad zijn aan de binnenkant of een veranderde samenstelling van het bloed.
De grootste risicofactor op het krijgen van een trombose is een eerder doorgemaakte trombose, roken, hoog cholesterolgehalte, diabetes, hoge bloeddruk en/of kanker. Daarnaast kan trombose erfelijk zijn door hart- en vaatziekten. Trombose geeft zwelling in het onderbeen, waarbij het been zwaar aanvoelt. Slagaders hebben en hogere bloeddoorstroming dan anders, waardoor bloedstolling minder voorkomt in slagaders. Wanneer de trombus loslaat van de wand van het bloedvat, wordt deze meegenomen in de bloedcirculatie. Als deze trombus in een andere (slag)ader vast komt te zitten, dan is er sprake van een embolie. De bekendste vorm is een longembolie.
Onderstaande symptomen hoeven niet altijd allemaal aanwezig te zijn bij een trombosebeen, bij twijfel altijd een arts raadplegen.
Bij Green Fit zullen de gespecialiseerde fysiotherapeuten bij een trombosebeen op een verantwoorde en gecontroleerde wijze samen met je aan het werk gaan. Het probleemgebied zal gereactiveerd en gemobiliseerd moeten worden.
Heb je last van lichamelijke klachten of heb je behoefte aan het advies van een fysiotherapeut? Plan direct een online afspraak in.