Van de tien mensen die te maken krijgen met kanker, zijn er vier nog actief aan het werk. Dit betekent dat de ziekte en de therapie niet alleen grote invloed hebben op uw leven, maar ook op uw werk.
Op het moment dat iemand te horen krijgt dat hij of zij kanker heeft, stoppen de meeste mensen met werken. Maar tijdens de behandeling of na de behandeling, starten veel mensen weer met werken. In de tussentijd is er zowel mentaal als fysiek veel gebeurt, waardoor het meestal nodig is om te re-integreren in het werk.
Onze oncologische fysiotherapeuten begeleiden mensen die na een periode van ziekte weer aan het werk willen. We vertellen graag meer over hoe wij dit doen.
Het is heel logisch dat uw wereld op zijn grondvesten schudt wanneer u de diagnose kanker te horen krijgt. Op dat moment bent u niet bezig met verre toekomstplannen, maar is de behandeling de eerste prioriteit.
De meeste mensen stoppen in deze periode dan ook met hun werk. Dit kan komen door de gevolgen van de ziekte, maar ook door de behandeling of door alle psychische ontwikkelingen tijdens een oncologisch traject.
Toch wil een groot deel van de mensen tijdens of na de behandeling weer aan het werk. Soms in hun oude functie, soms in een aangepaste functie. Vaak is iemand er dan al enige tijd uit. Gemiddeld genomen, is iemand na de diagnose kanker ongeveer een jaar niet aan het werken.
Toch is het zo dat 75% van de mensen na twee jaar weer ten minste deels aan het werk is.
Wanneer u na of tijdens de behandeling weer aan het werk wilt gaan, dan is er van alles veranderd. Wij helpen u met fysiotherapie weer voor te bereiden op het aan de slag gaan.
Zowel de ziekte als de behandeling, kan een zware tol eisen van uw lichaam. Omdat kanker een verzameling is van allerlei uiteenlopende typen en vormen, kan het effect op uw lichaam en geest heel sterk verschillen.
Er kan sprake zijn van lichamelijke klachten, vermoeidheid, emotionele impact, cognitieve beperkingen (geheugenstoornissen en concentratiestoornissen en bijwerkingen van medicatie). Daarnaast hebben de ziekte en de behandeling vaak invloed op hoeveel belasting u nog aankunt.
Deze belastbaarheid kan ook sterk wisselen. Dit betekent dat niet iedere dag hetzelfde is en dat grote verschillen tussen bepaalde perioden kunnen zitten.
Al deze zaken zorgen ervoor dat u wilt en kunt werken, maar dat er wel behoefte is aan wat extra begeleiding. Met oncologische fysiotherapie beweegt, traint en oefent u samen met een ervaren therapeut die u helpt om fysiek weer aan te sterken.
Door samen te bewegen en te oefenen, went uw lichaam weer aan inspanning en krijgt u de kans om weer vertrouwen in uw lichaam (en uzelf) te krijgen.
We doen deze oefeningen op een rustige plek bij ons in de praktijk. Hier hebben we alle ruimte om gericht aan de slag te gaan. Dat betekent dat we ons richten op die handelingen die voor u belangrijk zijn.
U leert uw lichaam beter kennen zodat u goed aanvoelt waar u toe in staat bent en waar uw grenzen liggen. In veel gevallen heeft u (nog) niet de energie die u voor de periode van ziekte had. U leert met onze oncologische fysiotherapeut hoe u deze energie zo goed mogelijk kunt verdelen. Wanneer u dit goed kunt doseren, heeft u minder last van vermoeidheid of bijvoorbeeld concentratie klachten.
Het is niet iedereen gegeven om na een paar jaar terug te kijken alsof er niets veranderd is. Maar verreweg de meeste mensen die werkten voor de diagnose, zijn ook daarna weer aan het werk gegaan.
Wij staan voor u klaar om u te helpen bij de terugkeer naar uw werk. Wij bereiden u voor en helpen u sterker, energieker en bewuster te worden. Wanneer u ons belt of mailt, dan nemen we graag de mogelijkheden met u door.
Heb je last van lichamelijke klachten of heb je behoefte aan het advies van een fysiotherapeut? Plan direct een online afspraak in.